Search
Close this search box.

Vols esterilitzar la teva mascota?

Vols sotmetre la teva mascota a un tractament d’esterilització? Estàs pensant fer-ho aviat? Decidir si esterilitzem o no el nostre animal de companyia pot originar-nos més d’un dubte. Ens debatem entre el que pensem nosaltres com a propietaris i els beneficis reals per a ell. La decisió potser no és fàcil, però hem de tenir tota la informació per fer una valoració responsable. A Clínica Veterinària La Plana de Tona us fem una visita individualitzada sense cost per valorar en cada cas l’opció més recomanable.

La importància de l’esterilització en les mascotes

L’esterilització del teu gos o del teu gat  permet allargar la seva esperança de vida perquè redueix la possibilitat de desenvolupar malalties. En eliminar l’aparell reproductor eliminem la possibilitat de desenvolupar qualsevol malaltia relacionada amb el sistema reproductor i les hormones sexuals, com per exemple, el desenvolupament de tumors. 

L’esterilització en ocasions afavoreix el comportament de l’animal, ja que al treure l’estímul hormonal sexual,  deixa de fer marcatge territorial,  baixa el nivell de dominancia entre mascles, desapareix  l’instint de monta i està més tranquil. 

L’esterilització de les nostres mascotes és també un acte de responsabilitat sobre  el control de camades no desitjades.  Encara que els tinguem controlats,  pot succeïr en alguna ocasió una monta inesperada, sobretot en el cas dels gats.

Canvis en el comportament

Hi ha diversos motius per esterilitzar la teva gossa o gos i un d’ells és millorar la seva conducta. En mascles, el comportament territorial, de dominació, i moltes vegades agressiu, està molt relacionat amb els nivells d’hormones sexuals. Segurament hauràs vist com molts tenen ganes de barallar-se, es despisten o fugen seguint l’olor de zel d’alguna femella. Els seus riscos són patents: molts gossos i gats s’extravien en aquest tipus de circumstàncies.

Evita l’ansietat en el teu gos i gat

Amb l’esterilització, el teu company no reaccionarà a les hormones del zel, o ho farà mínimament. També reduiràs la seva ansietat, ja que les hormones sexuals  juguen un paper molt important en aquest aspecte. Si tens un gat, l’esterilització és efectiva per corregir la seva conducta. Evitaràs que s’escapi de casa a la recerca de femelles i l’ajudaràs a no tenir la necessitat de marcar territori. A més, veuràs que serà encara més endreçat.

esterilizacion-blog

Redueix les possibilitats de malalties relacionades amb l’aparell reproductor

L’esterilització és positiva perquè redueix les probabilitats que la teva mascota desenvolupi tumors realcionats amb les hormones  i, en conseqüència, et permet allargar la seva esperança de vida.

En eliminar l’aparell reproductor s’elimina d’un sol cop la possibilitat de desenvolupar qualsevol malaltia d’aquest tipus i d’altres relacionades amb les hormones sexuals. 

En els mascles pot prevenir el càncer testicular, la hiperplàsia prostàtica, i quists o abcessos  prostàtics.  

En les femelles,  ajuda molt a reduïr la possibilitat de desenvolupar tumors mamaris, infeccions uterines  i de matriu, quists ovàrics i altres patologies hormonals.  

Un embaràs psicològic?

Si has observat que la teva gossa juga amb ninots o altres objectes, els adopta com si fossin nadons i fa poc que ha tingut el zel, pot estar desenvolupant un embaràs psicològic o pseudogestació. Es tracta d’un mecanisme de supervivència que, en el passat, permetia a la manada la lactància compartida. Actualment, moltes gosses encara conserven aquest caràcter i això els pot portar problemes com infeccions a les mames, pèrdua de gana, estrés i ansietat. L’esterilització  és el tractament idoni per evitar que pateixi aquest trastorn. 

Vigila el sobrepès de la teva mascota

Els desequilibris hormonals també tenen un impacte en el pes corporal del teu gos o gat. Un animal de companyia esterilitzat experimenta un descens en el seu ritme metabòlic i un augment de la seva gana. Per això, cal que asseguris a la teva mascota una dieta adequada, rica en fibra i més saciant, així com un increment en la seva activitat física que eviti el sobrepès.

Tècnica quirúrgica efectiva

Les tècniques quirúrgiques actuals fan de l’esterilització un procediment cada vegada menys invasiu. Durant la intervenció l’animal roman en tot moment monitoritzat i sota supervisió de les constants vitals. En el cas de les femelles s’extirpen els ovaris i la matriu, mentre que en els mascles s’extirpen els testicles, és a dir, el que comunament anomenem castració. No t’angoixis per la seva recuperació, ja que és molt més ràpida del que penses i en pocs dies podrà fer vida normal i sortir a passejar com sempre sense problemes. També has de saber que les cures posteriors són senzilles. 

 

Laparoscòpia, cirurgia de mínima invasió

En el cas de les gosses femelles, oferim també la tècnica mitjançant laparoscòpia, que es tracta d’un procediment de mínima invasió on només es realitzen dues petites incisions a l’abdomen.  En aquest cas només s’extreuen els ovaris. No és necessari prendre antibiòtics després de la cirurgia ni tampoc la utilització de collar protector o campana. Mitjançant aquest procediment es disminueixen les possibles complicacions de la cirurgia. 

La teva mascota serà la mateixa després de la intervenció

No pensis que després d’intervenir a la teva mascota canviarà el seu caràcter. Que estigui castrada no implica en absolut que no vulgui jugar o passejar i córrer. Simplement estarà més tranquil·la a casa.

 

Vigila el sobrepès de la teva mascota

Els desequilibris hormonals també tenen un impacte en el pes corporal del teu gos o gat. Un animal de companyia esterilitzat experimenta un descens en el seu ritme metabòlic i un augment de la seva gana. Per això, cal que garanteixis a la teva mascota una dieta adequada, rica en fibra i més saciant, així com un increment en la seva activitat física que eviti el sobrepès.