Search
Close this search box.

L’estrès pels petards en els nostres animals

Què és l’estrès en les nostres mascotes?

Tothom té experiència amb l’estrès. Els nostres treballs, famílies, relacions… ens poden portar a situacions límit, i això fa que el nostre organisme reaccioni de manera determinada, preparant-nos per respondre a aquestes situacions extremes.

L’estrès és el conjunt de reaccions fisiològiques que permeten a un ésser viu adaptar-se a una nova situació.
L’estrès en gossos i gats es converteix en una cosa negativa quan és excessiva o es prolonga molt de temps i se sobrepassa la capacitat d’adaptació de l’animal. Quan l’estrès es fa crònic, evoluciona a ansietat.

L’estrès afecta tot l’organisme i genera ansietat. L’ansietat és emocional i pot generar estrès. Els animals necessiten preveure i controlar les situacions, per això un entorn inestable o reaccions equivocades del tutor poden reforçar el seu l’estrès.

Por dels animals a sons molt forts, com trons o petards

Aquests sons són desconeguts per a gossos i gats. Normalment, quan senten un so, busquen l’origen al seu voltant. Un cop ho descobreixen intenten eludir-ho. Si no poden, s’amaguen i esperen que passi. Quan el so és de tempesta o de petards, no poden evitar-ho ni localitzar-ho, per tant intentaran amagar-se. En nivell d’estrès generat per aquesta situació, dependrà de si tenen llocs adequats per amagar-se i del grau de fòbia que pateixin.

Un cas a destacar és Sant Joan o festes locals amb petards i focs artificials. Cal anticipar-se al moment i preparar un entorn segur per a la nostra mascota si sent por davant dels sorolls forts o petards. També hi ha tractaments per ajudar-los a reduir l’ansietat, però aquests han de començar idealment 20 dies abans de la data assenyalada.

Acudiu al nostre centre veterinari de Tona per valorar el nivell d’estrès que produeixen aquests sons a la vostra mascota i assessorar-vos sobre el millor tractament.